Sort Sol – Sort Sol ture og Sort Sol overnatning. Hvornår er der Sort Sol og hvor er der Sort Sol?

Sort Sol Go´nat

500.000 til 1 million stære fra hele Danmark og resten af Skandinavien samles i forår og efterår i marsken omkring Ribe, Skærbæk og Tønder for at spise sig tykke og fede inden de fortsætter deres træk til vinterkvartererne i England. Så kan man se det fascinerende naturfænomen Sort Sol.

I store flokke danner stærene fantastiske formationer i luften, inden de ved solnedgang lander i et område med tagrør.  Nogle aftner ”danser” stærene mere end andre – laver hurtige retningsændringer og flyver frem og tilbage i lang tid, inden de bestemmer sig for overnatningspladsen.  Det skyldes, at der er rovfugle i nærheden. Rovfuglene forsøger at angribe stærene fra oven, og stærene laver undvigelsesmanøvrer for at holde rovfuglene under sig. Stærene laver endda kontraangreb på rovfuglene med opkast og fugleklatter, som gør rovfuglenes fjer klistret, så de ikke kan flyve.
Aftner uden rovfugle laver stærene ingen ”opvisning”, men dykker direkte ned i rørene.

Flere stære sætter sig på det samme tagrør – de øverste i fare for at blive taget af en rovfugl og de nederste måske med fødderne i vand. Længe efter at stærene har sat sig i rørene, er der en vældig kvidren. En kvidren så høj, at den kan jage både andre fugle og firbenede rovdyr væk.

Sort Sol Go´morgen

Stå tidligt op og få en hel fantastisk oplevelse af Sort Sol om morgenen. Ca.1 time før solopgang begynder stærene at synge, og ca. ½ time før solopgang letter de fra tagrørene på én gang. Nu skal de ud at finde føde. Stærene finder stankelbens- og gåsebillelarver i de fugtige græsmarker, men spiser også bær og frø.

Hvornår er der Sort Sol?

Stærenes forårstræk ligger fra februar til midt i april, og efterårstrækket begynder i august og kan vare helt til december.
De største sort sol oplevelser vil som regel ligge i slutningen af marts/begyndelsen af april og i september og hele oktober. Da frosten har ladet vente på sig de sidste år, har der stadig været flot Sort Sol først i november.
Sort Sol perioden i foråret er kortere end i efteråret. Det betyder dog ikke at Sort Sol oplevelsen er mindre end om efteråret. Ofte er der flere stære på én gang, fordi perioden er kortere.

Sort Sol Film – Sort Sol Video – Danhostel Ribes “Sort Sol Ribe” video:

Sort Sol  – Ture med naturvejleder fra Vadehavscentret ved Ribe

I Sort Sol sæsonen arrangerer Vadehavscentret ved Ribe Sort Sol ture med deres dygtige naturvejledere.

Sort Sol Forår. Ture med Vadehavscentret

  • Sort Sol turene  med Vadehavscentret ved Ribe i foråret ligger i slutningen af marts og starten af april.
    se vadehavscentrets opdaterede turlister og bestil biletter i god tid på dette link:Vadehavscentret

Sort Sol Ture. Efterår. Ture med Vadehavscentret

  • Sort Sol turene  med Vadehavscentret ved Ribe i efteråret foregår de fleste dage september og oktober.
    se vadehavscentrets opdaterede turlister og bestil biletter i god tid på dette link:Vadehavscentret

Husk varmt tøj evt. et tæppe og noget varmt at drikke samt godt fodtøj.
Grupper kan bestille deres egne ture.

Flere arrangørere af Sort Sol ture

I Sønderjylland arrangerer “Sort Safari” Sort Sol ture i Tøndermarsken, ved Rømødæmningen og i Nordtyskland. Naturvejlederne på Naturcenter Tønnisgård på Rømø arrangerer også Sort Sol ture. Det er naturligvis muligt at bo på Natonalpark Vadehavets eneste miljøcertificerede overnatningssted, Danhostel Ribe, og samtidig deltage i én af disse turoperatørers ture.
Sort Sol med Sort Safari. Se link: Sort Safari

Hvor er der Sort Sol?

De bedste steder at se Sort Sol i Danmark er ved Ribe, Skærbæk og Tønder. Ingen kan forudsige præcist, hvor stærene går ned til overnatning, da overnatningsstedet jævnligt bliver flyttet. Dels fordi stærene forsøger at snyde rovfuglene, og dels fordi tagrørene knækker på grund af den store belastning.
I Ribe er stærenes overnatningssted som regel i gå- eller cykelafstand fra Danhostel Ribe.

Sort Sol ture i Ribe

Det kan anbefales at tage med på guidede Sort Sol ture, men man kan naturligvis også vælge en tur på egen hånd. Det er under alle omstændigheder en god idé at sætte et par dage af, for den ene aften kan der være den flotteste Sort Sol – og den næste aften går stærene direkte ned i sivene, fordi ingen rovfugle truer dem – eller de kan være flyttet nogle kilometer væk.
Hvis du ikke tager med på en arrangeret Sort Sol tur, så forhør dig om, hvor du ser Sort Sol under størst hensyntagen til stærene og de lokale beboere – lad være med at forstyrre fuglene eller fotografere med blitz.

Sort Sol overnatning

Fra Danhostel Ribe  har du ikke langt til Sort Sol – for det meste ikke længere end du kan gå eller cykle.
Husk at bestille plads, vi har normalt meget optaget i Sort Sol sæsonen, specielt om efteråret. Bestil på den grønne online-knap øverst til venstre – men kig lige under “Tilbud” først.
Danhostel Ribe er Nationalpark Vadehavets eneste miljøcertificerede overnatningssted (Green Key, Blomsten eller Svanen) og vi er officiel Nationalpark partner.

Sort Sol Postkort

Danhostel Ribe forhandler en serie flotte postkort med motiver fra Vadehavet og Ribe.

Flere oplevelser i Nationalpark Vadehavet

  • Nationalpark Vadehavet er blevet UNESCO Verdensarv.  Brug dagen til en udflugt i Vadehavet. Du kan ofte være heldig at se de store gåsetræk og svanetræk – eller andre fugleflokke på træk, se f.eks. rylerfotoet på siden om Nationalpark Vadehavet, hvor du også kan læse, hvad du mere kan opleve året rundt
  • Medbring din egen eller lej evt. en cykel på Danhostel Ribe Vandrehjem: Cykeludlejning. Se vores cykeltur i Nationalpark Vadehavet
  • Læs om Stormfloder ved Ribe her: Stormfloder ved Ribe. Det er Vadehavscentrets dygtige naturvejledere der arrangerer Sort Sol i Ribe, men de arrangerer også flere andre ture i Nationalpark Vadehavet. Besøg Vadehavscentrets hjemmeside her: Vadehavscentret ved Ribe
  • På Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg kan du hver dag se sælerne blive fodret i sælariet.