Jacob A. Riis Museum

USA’s præsident Roosevelt kaldte ham New Yorks nyttigste borger. I Danmark er han næsten ukendt.

Jacob A. Riis Museum slår dørene op til den fascinerende fortælling om Ribe-drengen, der udvandrede til Amerika i 1870. Om manden, der gennem sine hårdtslående artikler og fotos fra New Yorks rå og barske slum åbnede borgerskabets øjne. Og om hans forelskelse i Elisabeth, som han takket være sin stædighed fik til sidst.

Historien om Jacob A. Riis er historien om næsten at gå under i New Yorks værste kvarterer og historien om, hvordan hårdt slid, vilje til at skabe et bedre samfund og tro på sig selv gjorde Ribe-drengen til det, præsidenten kaldte ”den ideelle amerikaner”.

www.jacobariismuseum.dk

Ribes Vikinger. Museum for vikingetid og middelalder

Museet Ribes Vikinger. Vikingetidens oplevelseshal. En dag i april år 800 lægger et vikingeskib til ved markedspladsen i Ribe

Se museets åbningstider her: Åbningstider Museet Ribes Vikinger
Det er gratis for børn og unge under 18 år at besøge Museet Ribes Vikinger
Guidede ture til grupper kan bestilles – både i udstillingen og i byen, f.eks: Ghost Walk, Viking Walk og Ribe by (med eller uden Ribe Domkirke)

Vikingetid:

  • Udstilling. Vikingetidsudstillingen fortæller Ribes historie i vikingetiden fra markedspladsen blev etableret omkring år 700 til Kristendommen gør sit indtog. Historien fortælles gennem de mange autentiske fund fra Ribe.
    På ingen museer i Danmark findes så mange fund fra vikingetiden som på museet Ribes Vikinger. Fund der er udgravet i vikingebyen Ribe, bl.a. der hvor vikingemuseet nu ligger.
  • Oplevelseshal. I vikingetidens oplevelseshal kan man sætte sig i et vikingeskib en aprildag i år 800 og mærke stemningen på den internationale handelsplads fra vikingetidens Ribe og se de forskellige håndværkere arbejde på markedspladsen.
  • Film. Se filmen: Ribes Vikinger. Forespørg ved billetkøb.
  • Er du en rigtig viking? Et vikingespil, der kombinerer leg og læring. Du skal selv være viking og træffe de rigtige valg – både i forh. til handel, ofringer, våben mm

Middelalder:

  • Udstilling. Middelalderudstillingen viser hvordan Ribe blomstrede gennem international handel og som bispesæde i det katolske Danmark
  • Oplevelseshal. I oplevelseshallen vises Ribe, som det kunne have set ud en septemberdag i år 1500. Her står man midt på en byggeplads, hvor børn leger og bagerkonen falbyder sit brød fra butikken i gavlhuset
  • Dagmar og Valdemar. For børn og familier. Aktivitetsudstilling for børn. Klæd dig ud i middelalderdragte og oplev hverdagslivet blandt middelalderens fornemme folk

Se vikingefotos og vores vikingegåtur i Ribe her: Vikinger
Læs desuden mere om Ribes Vikinger – Museum for Vikingetid og Middelalder på museets egen hjemmeside: Ribes Vikinger

Ribe VikingeCenter

På Ribe VikingeCenter sendes du 1300 år tilbage i tiden til dengang vikingerne herskede i Ripa. Gå en tur på markedspladsen år 710 og mød bl.a. glasperlemageren, sølvsmeden og sortsmeden. På Ripa Havn år 750 arbejder bygmesterens folk, og på værftet bygges endnu en vikingebåd. Oplev bylivet i Ripa By år 825, og kig inden for i Tinghuset, hvor væggene er dekoreret med et 20 m langt og flot kalkmaleri. På den anden side af åen bygges en trækirke, Angars Kirke år 860, hvor de første kristne danere kan udøve deres tro og mødes med ligesindede. Storgården år 980 er rammen om vikingernes landbrug og dyrehold, og du er meget velkommen til at besøge storbondens prægtige bolig, Langhuset. Inden for Ringvolden år 980 vil du til gengæld løbe ind i frygtløse krigere og ferme bueskyttere, der altid er klar til at forsvare byen.

Miljøerne er beboet og levendegjort af formidlere hele sæsonen, og hver dag kan du opleve arbejdende vikinger, optrin, falkonershow, bueskydning og mange prøv-selv aktiviteter som krigertræning for børn, brødbagning, møntslagning, dyvelfremstilling, vikingelege m.m. Læs mere og se sæsonens eventprogram på Ribe VikingeCenters egen hjemmeside: Ribe Vikingecenter

Se vikingefotos og find vores vikingegåtur i Ribe her: Vikinger

Ribe Kunstmuseum

Se museets åbningstider her: Åbningstider Ribe Kunstmuseum
Det er gratis for børn og unge under 18 at besøge Ribe Kunstmuseum.

Guldalder, Realisme og Skagensmalerne. Da Ribe Kunstmuseum er et af landets ældste, har det en enestående samling af dansk kunst fra de sidste 200 år.
Udover den imponerende samling er det smukt nyrenoverede kunstmuseum og museumshaven med bl.a. museumsmur af Per Kirkeby attraktioner i sig selv.

Ribe Kunstmuseums hjemmeside er en guldgrube af relevante oplysninger.
Her ses f.ex. alle Ribesamlingens værker og små film gør jer klogere på museets værker, samling og historie. Med en mobiltelefon eller tablet kan du få mere at vide om kunstværkerne og samlingen, når du går rundt på museet. Du kan også låne en ipad i billetsalget.

Guidede omvisninger til grupper kan bestilles.
Læs mere på deres egen hjemmeside: Ribe Kunstmuseum

Vadehavscentret ved Ribe, Vester Vedsted, Ribe (10 km)

Det nye Vadehavscenter fra 2017 er “Porten til UNESCO Verdensarv”. Udstillingen bringer de besøgende  tættere på Vadehavets forunderlige verden og 15 mill trækfugle på rejse gennem Vadehavet.  Her oplever du, at Danmark har natur i verdensklasse. Udstillingen vil åbne dine øjne, bringe dig tæt på og lade dig røre ved den, give dig viden om tidevandet, dyrelivet, stormfloderne, og de kæmpe sværme af trækfugle.

Vadehavscentret ved Ribe arrangerer Sort Sol ture, østersture, sælture, Sea Explorer for hele familien, vandreture på vadehavets bund mm.
Vær opmærksom på at nogle ture skal forudbestilles og hurtigt bliver fyldt op, mens man til andre ture bare kan møde op.
Læs mere om Vadehavscentret og bestil ture på deres egen hjemmeside: Vadehavscentret .

Læs om Sort Sol, Sort Sol ture, se Sort Sol video mm. her: Sort Sol

Se hvad man ellers kan opleve i Vadehavet her: Nationalpark Vadehavet

Ribe Domkirke Museum

Ribe Domkirke Museum ligger i Søndre Galleri i domkirken og gennemgår Ribe Domkirkes historie fra år 800 og frem til 2100.
Når man bevæger sig ned langs udstillingen, får man på den ene side af standerne Ribe Domkirkes historie fra før reformationen, da biskopperne havde magten over kirkerne, gudstjenesterne foregik på latin, og man kunne købe sig til syndsforladelse. På den anden side af standerne – på vej tilbage mod indgangen – får man Ribe Domkirkes historie efter reformationen, da kongen havde magten over kirken og de protestantiske præster begyndte at prædike på dansk.
I udstillingen er der både originale genstande, autentiske fund og rekonstruktioner.
Teksterne til udstillingen kan downloades på app.

Fra udstillingen har man et flot kig ned over domkirkens indre, og en del af det man ser i domkirken, får man en forklaring på i udstillingen.

Åbningstider: Ribe Domkirkemuseum har samme åbningstider som Ribe Domkirke
Læs mere om Ribe Domkirke: Ribe Domkirke og find mere materiale om Ribe Domkirkemuseum her: Ribe Domkirke Museum

 

et gamle Rådhus

Ribes gældsfængsel var engang i Det gamle Rådhus. Det er nu blevet til Rådhussamlingen, et museum med en udstilling om Ribes lov og ret gennem tiderne. Her kan man se bøddelens sværd, tommelskruer, vægterens morgenstjerne, rådmandskrus, laugskilte og meget andet. Se mere under: “Riber Ret
På det gamle Rådhus foregår desuden de borgerlige vielser i Ribe hele året, dog ikke i gældsfængslet. Her kommer folk fra nær og fjerne for at blive viet i de smukke og historiske omgivelser.
Se åbningstider mm. på hjemmesiden: Det Gamle Rådhus

Ribelunds Museum

Åbent hver torsdag fra kl. 10.00 – 16.00. Lukket december og januar.
Tankevækkende lille museum om det tidligere liv på Ribelund. Museet fortæller om sovesale, fikseringsbælter og hvad beboerne lavede.
Kan besøges af grupper efter aftale.
Ribelund Museum. Bøge Allé 6, 6760 Ribe, Tlf. 75 41 09 21
Ribelund Museums hjemmeside

Sct Catharinæ Kirke og Kloster

Se nærmere under:  Sct Catharinæ Kloster

Hygum Hjemstavnsgård (15 km)

“En levende landsby” – et lille frilandsmuseum, der udelukkende drives af frivillige. Levendegørelse af landsbylivet mellem 1850 og 1950. Se hjemmeside Hygum Hjemstavnsgård
 

Wellings Landsbymuseum (16 km)

Et meget anderledes museum, hvor man kan gå på opdagelse i en hel landsby fra omkring år 1900. Søren Welling samlede selv genbrugsmaterialer gennem hele livet. Af dem byggede han museet fra 1973 til han døde i 1996.
Åben alle dage fra kl. 10 – 17. Lukket i december, januar og februar. Dog åben efter aftale. Modtager ikke Dankort.

Gram Lergrav og Gram Museum (23 km)

I Gram Lergrav kan man grave efter fossiler i Gram leret og finde rester af de dyr, der levede i det hav, som for 10 millioner år siden dækkede det meste af Sønderjylland. Og på Gram Museum kan ses en stor samling af fossiler fra Gram Lergrav. Specielt er der en betydningsfuld samling af hvalfossiler.
Åbent hele året.

Sælfodring i Sælariet. Sælernes fodres hver dag kl. 11 og 14.30. Fiskeri- og Søfartsmuseet, Esbjerg

Her kan du se akvarier med fisk og havdyr fra danske farvande. Du kan opleve livet på, i og ved havet.
I Sælariet ses både både spættede sæler og gråsæler. Kl. 11 og 14.30 fodres sælerne og samtidig fortælles om sælernes biologi og liv i Vadehavet. Se en lille film om sælerne i Sælariet på denne side: Nationalpark Vadehavet.
Fiskeri, søfart og offshore. Fortællingen om den danske vestkyst og fiskeriet i de danske farvande og søfarten i Vadehavet. Der er arbejdende værksteder på frilandsområde om sommeren.
Særudstillinger og mange ferieaktiviteter. Besøg Fiskeri- og Søfartsmuseet – Saltvandsakvariets egen hjemmeside: her
Åbent hele året, bortset fra jul og nytår