Kunstoplevelser i Ribe og Esbjerg
Kig ind i én af Ribe Kunstmuseums sale med malerier fra Ribe Samlingen . Til højre ses direktør Dagmar Warming ved et af Skagensmalerierne – Michael Ancher: En barnedåb
Ribe Kunstmuseum ejer en enestående perlerække af dansk kunst fra 1750 til 1950.
Kunstmuseet viser hovedværker fra klassicisme over dansk guldalder, og skagensmalerne til det moderne gennembrud, symbolisme og tidlig modernisme.
Der kan bl.a. ses værker af C. W. Eckersberg, Jens Juel, N. A. Abildgaard, J. Th. Lundbye, Martinus Rørbye, Christen Købke, Kristian Zarhtmann, L. A. Ring, P. S. Krøyer, Anna og Michael Ancher, Vilhelm Hammershøi, J. F. Willumsen, Johan Rohde, Olivia Holm Møller og Vilhelm Lundstrøm.
Ribesamlingen vises i smukke rammer i en pragtvilla fra 1864. Museet har lige været gennem en meget stor restaurering.
I den smukke museumshave, der ligger ned til Ribe Å, ses bronzeskulpturen Figur af kunstneren Per Kirkeby. Han har også designet havens mur.
Foruden værker fra Ribesamlingen vises årligt 2-3 særudstillinger. Se åbningstider, særudstillinger og rundvisninger på Ribe Kunstmuseum under: Museer og oplevelsescentre
Ribes 2-stjernede Michelin-attraktion, Ribe Domkirke, er udsmykket med Cobra-maleren Carl Henning Pedersens udsmykninger. Carl Henning Pedersen færdiggjorde i 1987 de farvestrålende kalkmalerier, mosaikker og glasmosaikker, der ses i apsis (rundingen bag alteret). Fantasifigurer, mennesker, heste, stjerner og skibe udfylder rummet, og dagens lys gennem glasmosaikkerne ændrer hele tiden den smukke oplevelse.
Kalkmalerierne. De okkergule, rødbrune og stærkt blå kalkmalerier ligger i to bånd øverst i korhvælvingen. I det nederste ses drømmens blå hest, mandlige og kvindelige skikkelser, stjerner, livets skål og et blåt sejlskib. Til venstre for drømmens blå hest ses et oprejst og et styrtende menneske under en stjerne. Viser det den menneskelige op- og nedgang i livet?
Glasmosaikruderne. De samme motiver gentages i glasmosaikkerne i de 5 ruder i apsis, men her skifter farverne dagen igennem alt efter lysindfaldet. Smukkest er de, når lyset falder ind igennem dem.
Mosaikbillederne i korbuen. De 7 mosaikbilleder illustrerer gammeltestamentelige episoder eller symboler fra himlens port til livets lys. Også her har Carl Henning Pedersen udnyttet mosaikkernes evne til at reflektere lyset. Mosaikkernes titler fra venstre: Himlens Port, Livets Kalk, Elias’ Himmelfærd, Jacobs Drøm om himmelstigen, Efter syndfloden, Slægter Følger og Himlens Lys.
Hvis du vil vide mere om Ribe Domkirke, så læs her: Ribe Domkirke . Dog skal lige nævnes de to oliemalerier malet på to granitsøjler i midtskibet fra før reformationen. Det ene forestillende Jomfru Maria med Jesus-barnet og det andet apostlene Bartolomæus og Andreas (ca. 1530). Oliemalerierne er nyligt blevet restaureret.
Kilde: Carl Henning Pedersen i Ribe Domkirke, Ribe Turistbureau
Hjerting Kirke. Robert Jacobsen
Robert Jacobsen færdiggjorde som 80-årig i 1992 en altervæg – der gjorde det ud for altertavle – i Hjerting kirke ved Esbjerg. Han har her skabt et stykke enestående kirkekunst. Værket blev færdiggjort kun ½ år før hans død.
På den buede korvæg er opsat i alt 17 figurer i forgyldt metal af forskellig størrelse, bl.a. en Kristusfigur. Figurerne er lavet af skrot, som Robert Jacobsen købte af fiskerne i havnen.
Figurerne er typiske for den del af Robert Jacobsens kunstproduktion, som han selv kaldte for ”dukkerne.” De er inspireret af afrikanske og mexicanske skulpturer.
Motiver fra Det Gamle Testamente har Robert Jacobsen anbragt til venstre for Kristusfiguren og motiverne fra Det Nye Testamente til højre for Kristusfiguren, så omdrejningspunktet for de sytten figurer bliver Kristus.
Til venstre ses Adam og Eva ved kundskabens træ, et par keruber og en engel i form af en svævende astronaut. Ved Kristus udstrakte arme står Maria og Johannes. Til højre for Kristusfiguren ses Kristus gående på vandet og til venstre for ham Peter, menneskefiskeren med sit net og til højre en fisker med net og torsk. Øverst ses solen og Nordstjernen.
Døbefonden, glasmalerierne og lysestagerne er også udført af Robert Jacobsen
Dåbsfadet er af messing. De 3 indgraverede fisk er et symbol på treenigheden, Fader, Søn, og Helligånd, men Robert Jacobsen kaldte spøgende fiskene for ”Hjerting Laks”.
2 abstrakte glasmalerier er placeret over dørene i kirkerummet. De gengiver farver og lys i himmelen og havet, skyerne og regnen over Ho Bugt. 3 andre helt runde glasmalerier er placeret i våbenhuset. De har påsken som tema og opstandelsens gule farve som hovedelement.
Lysestagerne er formet efter de miner, som fiskerne stødte på efter Anden Verdenskrig, og er til minde om de omkomne fiskere.
Ved Sædding Strand i Esbjerg kan man se billedhuggeren, maleren og grafikeren Svend Wiig Hansens kunstværk: Mennesket ved havet.
De fire store, hvide skulpturer, kaldes i folkemunde “De fire hvide mænd”. De 9 meter høje figurer skuer ud over havet og skal symbolisere det rene ufordærvede menneskes møde med naturen, himlen, jorden og havet.
Skulpturen blev afsløret i 1995 i anledning af Esbjerg Kommunes 1oo års jubilæum i 1994 og er i dag en kæmpeattraktion for Esbjerg.
Det siges, at en af arbejderne, som var med til at bygge statuerne, undrede sig over, at den ene statue kun havde fire 4 tæer, og at han derfor spurgte kunstneren Svend Wiig Hansen om det. Han svarede, at det var for, at man skulle have noget at undre sig over. At der var hele seks tæer på den anden statue, kommenterede kunstneren, at så gik det jo lige op – i alt 10 tær. Den såkaldte kunstneriske frihed.
Mit Ribe og Vadehav. Fotoudstilling på Danhostel Ribe
På Danhostel Ribe kan ses fotoudstillingen “Mit Ribe og Vadehav”, fotograferet af Gudrun Rishede.
Udstillingen består af ca. 60 fotos på lærred. Motiverne er fra Ribe og Vadehavet, og de er fanget med glimt i øjet og stor kærlighed til området og dets indbyggere.
For vandrehjemmet har det været en måde at invitere Ribe og Nationalpark Vadehavet ind i huset, og vi håber disse fotos vil glæde og inspirere vores gæster til selv at gå ud og opleve.
Fotografierne hænger på gangarealer, i restauranten, i dagligstuen (over restauranten), i mødelokale 3 og 4, i grupperum 2 og i gæstespisestuen. Mødelokalerne kan dog være i brug. Spørg i receptionen og få en oversigt over billederne.
Kunstnere, gallerier og skulpturer i Ribe
Er du kunstinteresseret, så er det en god idé at tage på kunstopdagelse i gallerier og hos kunsthåndværkere i Ribe. Her findes alt fra maleri til skulpturer, keramik, vævning, foto og glaskunst.
Ribe er desuden udsmykket med mange skulpturer og mindesmærker i gader og parker. På Ribe Kunstmuseum kan man anskaffe sig en guide over 24 udvalgte.
Kunstrunden Sydvestjylland. Kunst og kunsthåndværk i påsken
Hvis du har lyst til at se på kunst i Sydvestjylland er “Kunstrunden Sydvestjylland” en god mulighed. Kunstrunden er et tilbud, som får tusinder af kunstinteresserede til at benytte lejligheden til at se på kunst i Sydvestjylland hvert år i påsken. Ca. 100 sydvestjyske atelierer, værksteder, gallerier og museer fra Nr. Nebel i nord til Tønder i syd holder åbent.
Andre kunstoplevelser
– hvis du er i bil eller bus:
- Esbjerg Kunstmuseum med en af landets fornemste samlinger af moderne kunst fra o. 1920 til i dag
- Varde Museum med værker af fantasy-kunstneren Otto Frello
- Vejen Kunstmuseum med en enestående samling af dansk symbolisme fra perioden omkring det 19. århundredes slutning og billedhuggeren og keramikeren Niels Hansen Jacobsens værker
- Emil Nolde – i Nolde Stiftung Seebüll findes den største samling af hans oliemalerier og akvareller (ungemalte Bilder). Benyt også lejligheden til at se den smukke have
- Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts museum i Herning
- Trapholt i Kolding